Zwaardvormen (Kumbup Practice)
Zwaardvormen zijn een kernelement van Bonkokkum waarbij de beoefenaar de benodigde vaardigheden krijgt aangeleerd voor het sparren of in een echt gevecht. Door duidelijk uitgezette zwaardvormen ontwikkelt de beoefenaar discipline, concentratie, uithoudingsvermogen en kracht. Deze vaardigheden zijn essentieel voor het alledaagse leven en voor het beoefenen van iedere vorm van martial arts. Dit alles gebeurt zonder fysiek contact en zonder risico op onnodige pijn en/of blessures.
Wanneer het zwaard in de schede wordt gehuld en gegrepen, wordt de zwaardhand over de pommel gehouden in plaats van op de greep. Dit was in tijden van oorlog om te voorkomen dat de vijand het zwaard uit de schede zou trekken om tegen je te gebruiken. Elk deel van het zwaard heeft een doel en kan gebruikt worden voor verschillende korte directe aanvalsvormen (kum-bup), net als in een echt gevecht. Voorbeelden zijn Bae-Dahl, Hwarang en Taegeuk Hyungs (korte stijl en oefenvormen) waarbij er gewerkt wordt middels korte, effectieve aanvalsachtige sequensen volgens het “one hit” principe.
Net als in andere systemen van zwaardvechten is voetenwerk belangrijk. Er zijn talloze posities waarvan de Si-man-se de leidende houding is. Dit lijkt op de lopende houding uit het Taekwondo. Het verschil is dat bij Si-man-se de achterste hiel wordt opgetild wat de jager in staat stelt om op elk moment vanuit stand te exploderen. Deze filosofie en toepassing ervan is overgenomen van de oude militaire tekst Muye Dobo Tongji.
Cutting
De theorie en praktijk van het zwaard worden geharmoniseerd in de kunst van het snijden. Snelheid, nauwkeurigheid, voetenwerk, concentratie en beheersing komen bij cutting tot hun recht wat zich uit in een perfecte, kaarsrechte zwaardsnede door bijvoorbeeld een bamboe-mat of bamboe-stengel heen.
Sparring (sparren middels foam zwaarden)
De beoefenaar dient al zijn of haar kennis en vaardigheden toe te passen om te trachten een tegenstander te kunnen overwinnen. De kerncompetenties zijn: snelheid, reactievermogen, nauwkeurigheid, beoordelingsvermogen, mentale en fysieke zelfcontrole.
Door te sparren kunnen de kerncompetenties samengebracht worden met de zwaardoefeningen om het te kunnen opnemen tegen een geoefende tegenstander. Alle trainingselementen van Bonkukkum zijn essentieel voor een effectieve beoefening van het sparren. Het sparren wordt gedaan met speciale foam-zwaarden of houten zwaarden.
Meditatie (kichon)
Ademhalings- en meditatieve technieken zijn dagelijkse praktijk, zelfs voor jonge kinderen. De beoefenaar zal een adem-controlerend patroon aanleren om de hartslag te vertragen zodat het lichaam onder hoge druk kan kalmeren. De zittende ademhalingsmeditatie vormt een aansluiting op de leer van Kichon. Dit is een vorm van de bewegende meditatie waarbij de beoefenaar een sterke controle over zichzelf zal weten te ontwikkelen.
Gung-do (Koreaans traditioneel boogschieten)
Gung-do, het Koreaans boogschieten is een bijzonder onderdeel dat wordt uitgevoerd middels traditionele Koreaanse ruiterbogen. Daarbij wordt de “duim- en duwtechniek” gebruikt die kenmerkend is voor deze stijl. Beginners schieten met aangepaste pijlen. Gevorderde leerlingen mogen ook scherpe pijlen aan hun oefenarsenaal toevoegen.
Graduatie systeem binnen het Bonkukkum
9e kub = witte band (Bonkukkum broek – zwart shirt)
8e kub = gele band (Bonkukkum broek – zwart shirt)
7e kub= oranje band (Bonkukkum broek – zwart shirt)
6e kub = groene band (Bonkukkum uniform)
5e kub = blauwe band (Bonkukkum uniform)
4e kub = paarse band (Bonkukkum uniform)
3e kub = bruine band (Bonkukkum uniform)
2e kub = rode band (Bonkukkum uniform)
1e kub = rood zwarte band (Bonkukkum uniform)
Chodan band = zwart met witte strepen (Bonkukkum uniform)
1e dan en hoger = zwarte band i.c.m. een ander uniform