Jeugd Taekwon-Do & Kickboksen

Taekwondo, Kickboksen of Hybride?

De afgelopen jaren is de populariteit van vechtsporten zoals Taekwondo, boksen en kickboksen enorm toegenomen. Wij zien dit als een als positieve ontwikkeling, aangezien vechtsporten in het algemeen (met de juiste begeleiding en in de juiste setting) een positieve bijdragen kunnen leveren aan de ontwikkeling van de beoefenaars.

We hebben door de jaren heen ervaren dat er een aantal belangrijke redenen zijn waaruit blijkt dat de elementen binnen het Taekwondo zeer waardevolle en unieke toevoegingen bevatten, waarmee de kunst zich onderscheid van anderen kunsten.

Semi-contact sparren vs. Full-contact sparren

Om te beginnen sparren wij binnen onze lessen niet volgens een full-contact systeem, maar volgens het semi-contact systeem. Dit is een uitstekende manier voor jong en oud om te oefenen met het incasseren, uitdelen en het maken van onderlinge contact, met nog steeds een scherp oog op controle en veiligheid. Het is inmiddels wetenschappelijk aangetoond dat contact op het hoofd kan leiden tot blijvende hersenletsel en daarom ten alle tijden vermeden zou moeten worden.   Het is ons optiek daarom cruciaal van belang om veiligheid altijd voorop te stellen, zeker bij onderdelen zoals het sparren. De semi-contact variant brengt meer beheersing en controle met zich mee tijdens het sparren, en de beoefenaars stemmen onderling het contact op elkaar af waarbij de hogere niveaus vanzelf naar een hogere intensiteit toe groeien.

Hybride trainingen

Wij geven diverse disciplines binnen onze school, waaronder het Taekwon-Do en het Koreaans Kickboksen, en daarnaast verzorgen wij ook lessen in disciplines zoals het Koreaans zwaardvechten en Koreaans boogschieten. Wij hanteren in onze lessen dezelfde hybride benadering zoals Grootmeester Kim dat doet, waarmee wij onze leden het beste van zowel het Taekwon-Do als het Kickboksen trachten mee te geven. Dit is ook de reden waarom wij altijd met bokshandschoenen trainen i.p.v. met de open handbeschermers. De gecombineerde jeugdlessen hebben altijd de etiquetten en omgangsvormen van het Taekwon-Do (als leidende rode draad) door de lessen heen lopen, waarbij de (vrijblijvende) examens en graduaties ook plaatsvinden volgens het officiële Taekwon-Do systeem.

Meer dan een sport

Taekwon-Do is meer dan alleen een vechtsport. Bij Taekwondo is het doel om je niet alleen fysiek, maar juist ook mentaal te ontwikkelen. De kernwaarden waaronder discipline, doorzettingsvermogen, zelfbeheersing en hoffelijkheid zijn hier een onderscheidend voorbeeld van. Los van het verschil in het mentale aspect hebben wij bijvoorbeeld ook speciale onderdelen zoals breektesten, hoogtesprongen, zelfverdediging, boks-training, stijlpatronen, conditionele training en zak/targettraining. 

 

Door wie zijn deze lessen te volgen?

Deze lessen zijn te volgen door jong en oud en zijn geschikt voor jongens en meisjes. Het betreft een ideale methodiek om weerbaarder en fitter te worden middels een full body (& mind!) workout in een goede en fijne onderlinge sfeer.

Wat is Taekwon-Do?

Taekwon-Do is een vorm van een ongewapend gevecht. Letterlijk vertaald betekent Tae voet, Kwon hand of vuist en Do de manier of de weg. Taekwondo is dus het gebruik van de hand en de voet, met als doel zelfverdediging en het verbeteren van je persoonlijkheid. Het wordt hierdoor dus ook vaak gezien als een verdedigingssport i.p.v. een vechtsport. Er gaat ook aandacht uit naar zelfbeheersing en respect. Voor de serieuze beoefenaar is Taekwon-Do niet alleen het gebruik van de hand en de voet, maar een manier van denken, een manier van zelfdiscipline en ontwikkeling van zelfvertrouwen.

Een zelfverzekerd kind heeft veel minder kans om in bedreigende situaties te belanden. Het fysieke en mentale aspect van het Taekwon-Do vergroten het zelfvertrouwen van kinderen en leert hen ook om zich assertiever op te stellen. De kinderen leren grenzen te stellen, NEE te zeggen en voor zichzelf op te komen! Taekwon-Do levert een positieve en belangrijke bijdrage aan het psychosociale aspect en de mentale ontwikkeling van de jeugd. Waarbij onze vechtdisciplines dienen als een instrument om deze groep te blijven inspireren om goede keuzes te (blijven) maken en om het goede pad te blijven bewandelen.

Op onze diverse trainingslocaties kun je een proefles komen meedraaien, in dat geval hoef je alleen gemakkelijke sportkleding mee te brengen en een flesje water voor tijdens de rustpauze.

 1. Het bevorderen van Zelfdiscipline: Tegenwoordig zijn diverse kinderen en jongeren gewend aan het ontvangen van ‘korte bevrediging’, waarbij het ook kan ontbreken aan zelfbeheersing en discipline. Kinderen die met dit soort kunsten en sporten bezig zijn krijgen daardoor ook mee hoe essentieel de (zelf)discipline voor hun ontwikkeling is.
 2. Het stimuleren van de Sociale vaardigheden: Kinderen die het moeilijk vinden om in sociale omgevingen nieuwe mensen te leren kennen en vrienden te maken kan een ruimte gevuld met leeftijdsgenoten en een gemeenschappelijk belang zijn voordelen hebben. Kinderen in de speeltuin hebben niet altijd veel raakvlakken maar wanneer ze beide een vechtkunst / vechtsport delen zijn vaak beter in staat om elkaar te leren kennen. Oefeningen die gezamenlijk gedaan moeten worden kan vriendschappen bevorderen omdat de kinderen ‘gedwongen’ om samen aan hun vaardigheden te werken. Onze school dient daarbij als instrument voor verbinding en persoonlijke ontwikkeling.
 3. Het Stimuleren van de Fysieke Activiteiten: Taekwon-Do is een zeer goede manier om een kind van de bank af te krijgen en zich meer bewust te laten maken van zijn of haar fysieke vaardigheden.
 4. Het leren van doelen te stellen: Wanneer uw kind eventueel streeft naar een nieuwe band of slip dan leert hij/zij de waardevolle lessen over het instellen en het bereiken van zijn doelen.
 5. Verhogen van hun Zelfvertrouwen: Het gevoel van eigenwaarde krijgt een ‘boost’ doordat uw kind een nieuwe beweging beheerst of een nieuwe band verdient. De kinderen die worstelen met een laag gevoel van eigenwaarde krijgen daardoor meer zelfvertrouwen en een beter gevoel van eigenwaarde.
 6. Het bevorderen van respect naar anderen: Tijdens het beoefenen van de vechtkunst is het een vereiste om de medestudenten en het instructieteam het gemeende respect te moet geven. In de kindercultuur van vandaag de dag is respect voor een autoriteit (ouders, leraren en andere volwassenen) niet altijd aanwezig. Door middel van het beoefenen van vechtkunsten zal uw kind leren wat respect is en hier daardoor ook aan herinnerd worden.
 7. Het stimuleren van het oplossen van een conflict zonder te vechten:  In de vechtkunsten wordt er geleerd hoe je op een vreedzame en niet gewelddadige manieren conflicten kunt oplossen en het belang van het vermijden van fysiek contact.
 8. Het verbeteren van de luistervaardigheden:In de vechtkunst wordt geleerd hoe je beter kunt luisteren en je aandacht (focus) erbij kan houden. Waardoor het concentratievermogen verhoogt wordt en de ontwikkeling hierdoor verbeterd wordt.
 9. Het ontwikkelen van teamwork:Er zijn maar weinig dingen die een kind zich eigen maakt in de vechtkunst zonder dat hij of zij daar geholpen wordt door zijn of haar medebeoefenaars. Samenwerken om nieuwe dingen te leren is een zeer belangrijke levensles die in de vechtkunst wordt onderwezen.
 10. Verbetering op andere gebieden in het leven: De voordelen van de vechtkunst eindigen vaak niet alleen in de dojang (ruimte waar de vechtkunst wordt beoefend) maar ook ver daarbuiten. Het zelfvertrouwen, de verbeterde conditie, respecteren van anderen zal uw kind ook kunnen helpen om zijn of haar weg te vinden in het leren en in het omgaan met anderen op school,  thuis en in de algemene ontwikkeling van het kind op weg naar volwassenheid.

De tenets zijn de morele waarden waar Taekwon-do beoefening op gebaseerd is. Alle Taekwon-doins moeten de regels in acht nemen om verder te komen in de beoefening van het Taekwon-do en de vorming van het karakter. Taekwon-do jungshin bestaan uit Guk Gi, Yom Chi, In Nae, Baekjool Boolgool en Ye Ui. Zelfbeheersing, Eerlijkheid, Volhoudendheid, Onoverwinnelijke geest en Beleefdheid.

De morele waarden van het Taekwon-do (Taekwon-do Jungshin)

 • Beleefdheid – Ye Ui
 • Integriteit – Yom Chi
 • Volhoudendheid – In Nae
 • Zelfbeheersing – Guk Gi
 • Onoverwinnelijke geest – Baekjul Boolgool